Adieu Wet op de Ondernemingsraden!

Themaleider Ed Maassen laat zich verrassen door het animo van deelnemers aan de HR2020 inspiratiemiddag…

De WOR kan de prullenmand in! Dat was de stelling waarmee ik de Inspiratiemiddag van de HR2020-Beweging in Roermond startte. Een binnenkomer waarvan ik eigenlijk dacht dat er weerstand zou ontstaan. Maar niets was minder waar. Er vlogen nóg sterkere kreten over de tafel. Wat te denken van “de WOR is een instituut in de voltooid verleden tijd”. Ik ben oprecht jaloers dat ik deze niet zelf heb bedacht! Daarna knalde er nog eentje hard in: “een OR is een claimende organisatie namens het volk”.

Vrijdenkende HR-managers

Ik besefte dat dit geen statements waren van verknochte vakbondsleden, maar van vrijdenkende HR-managers. HR-managers uit zorghuizen die in de storm van de sector fors bewegen en niets onbesproken laten. Dus ook niet of de WOR écht de prullenmand in kan. Omdat de HR2020-middag een inspiratiemiddag was, voelde je de inspiratie dan ook vanuit je haarvaten opkomen. Alleen dan is het daarna wel de truc om deze bevlogenheid om te zetten in het landschapsdenken van HR2020. Ofwel, op weg naar BEWEGING. Nieuwe kansen. Nieuwe verbindingen. Feit is dat zeker in de zorgsector ‘Anders kijken, anders denken en anders doen’ noodzakelijk is.

Zeggenschapstoekomst

Het tweede deel van de tafelgesprekken tijdens de inspiratiemiddag heb ik daarom besteed aan het positioneren van de inspraak – zeggenschapstoekomst in het “zorglandschap”. Ook hier volgden weer verrassende boodschappen. Het is zaak dat inspraak – zeggenschap aan de bron wordt georganiseerd, op individueel personeelsniveau. HR kan daar een majeure rol op zich nemen. Laten we zeggen: het vliegwiel op gang brengen om daadwerkelijk anders te doen! Waarom HR, nou u denkt toch niet dat onze vakbonden zichzelf gaan wegcijferen? Want dat zou niet passen bij de statements die ik eerder heb geciteerd.

Nieuwe positie

Nee, HR zal nieuwe inspraak – zeggenschap moeten organiseren binnen de instellingen en huizen. Door het verleiden van het menselijk kapitaal, gezamenlijk optrekken en aansluiting met inspraak – zeggenschap te maken in de zorgontwikkeling. Daar aan toegevoegd een snuf IT en organiseer dan in- en externe netwerken. Maak gebruik van de community en neem andere technologische ontwikkelingen hierin mee, zoals forums.

Op de barricaden!

Als laatste kan je zeker in de ontwikkeling meenemen dat álle medewerkers binnen een organisatie verdomd goed weten dat je kan deelnemen aan inspraakorganen. En zeker inspraakorganen die zich richten op preventieve inspraak. Dus op de barricaden! Inspraak – zeggenschap moet uit de verdedigende en oppositiestand komen. Met andere woorden: ik denk dat de WOR in zijn huidige vorm naar de prullenmand kan. Is het niet in 2018, dan lijkt de toekomst toch niet zover te zijn.

Zelf aan de slag met inspraak en zeggenschap? Wij organiseren op 13 april en 11mei, 25 mei en 8 juni, 13 juni en 27 juni een 2-daags Sprinttraject Inspraak & Zeggenschap. Wees welkom!

Inschrijven
Ed Maassen
Ed MaassenStaffunctionaris RVE Beeldvorming & Laboratoria MUMC
Naast de functie van staffunctionaris voor het MUMC is Ed Maassen een gedreven (mede-)zeggenschap specialist. Hij vervult voor HR2020 de rol van themaleider Zeggenschap.

Niet goed geslapen vannacht? Voorkom dat je vanavond weer moeilijk in slaap valt. Deze tien tips zorgen voor een goede nachtrust. https://t.co/r9GvMC6CJ9

Get Rid of Your Outdated Industrial Age Thinking and Let Your People Go Surfing https://t.co/6zvkgvtAyf via @corp_rebels #freedom #trust #rules #control

Vandaag dagje: toerist in eigen land in Giethoorn. Goed die paar Aziatische woorden uit diverse talen kunnen oefenen! Wat een drukte! Maar wel gezellig 😎👌

4

@Sectorplanplus is een subsidie van het @MinVWS voor werkgevers in zorg en welzijn om een extra impuls te geven aan opleidingsprojecten. Worden er binnen jouw organisatie extra nieuwe medewerkers opgeleid? Kijk dan op https://t.co/YJmKCVLav3 voor meer informatie. #zorg #welzijn

OPROEP ❗️ Wij zijn benieuwd welke clubs een of meer trainersbegeleiders hebben. Dat wil zeggen: iemand die coaches ondersteunt bij het pedagogisch/didactische deel van het trainen. Laat het ons hieronder weten en misschien komen we langs voor een videoreportage 🎥!

Load More...

Meest recente berichten

Thema’s

2018-03-26T22:24:24+00:00