4 tips voor hogere productiviteit op kantoor

tips voor hogere productiviteit op kantoor

Bij het inrichten van kantoorpanden ligt de focus steeds meer op het stimuleren van de productiviteit. Maar wat prikkelt werknemers nou om harder te werken en hoe neem je eventuele belemmeringen weg? We hebben vier belangrijke factoren voor je uitgewerkt, zodat je de productiviteit zoveel mogelijk kunt stimuleren.

Ergonomische kantoormeubelen bieden de optimale werkhouding

Als het om goede kantoormeubelen gaat, zijn ergonomische stoelen en bureaus te belangrijk om op te bezuinigen. Ze voorkomen rugpijn en zorgen voor een betere zithouding. Monitorarmen zijn een ander type ergonomisch kantoormeubilair dat kan worden gebruikt bij het werken op een computer. Ze helpen nek- en rugpijn te voorkomen door een ergonomische positie voor de monitor te bieden.

Zoek je iets beters dan een gewoon bureau? Een zit sta bureau biedt de mogelijkheid om af en toe te gaan staan. Dit stimuleert de doorbloeding van de benen en hiermee verklein je het risico op trombose. Daarnaast neem je een actieve houding aan, waardoor je ook minder snel het gevoel van inkakken zult ervaren.

Ergonomische muis en toetsenbord verlichten de druk op je pols en hand

Ergonomische muizen zijn ontworpen om de druk op de pols en hand te verminderen. Ze doen dit door de kracht die nodig is om de muis te bewegen, te verminderen, de afstand tussen de gebruiker en zijn computer te vergroten en door een natuurlijke grip te bieden.

Het verlagen van de druk op je hand en pols verkleint de kans op RSI-klachten. Deze kunnen ontstaan in je handen, polsen, armen en schouders. Denk hierbij aan tintelingen, lichte pijn of stijfheid. Voor extra comfort kun je nog een ergonomische muismat aanschaffen. Die zorgt ervoor dat je pols op een zacht kussentje kan rusten en je hand vlakker op de muis ligt.

Planten op kantoor: meer zuurstof, een betere concentratie en minder stress

Uit onderzoek van NASA bleek dat planten op kantoor de concentratie kunnen verbeteren en de productiviteit kunnen verhogen. Ze ontdekten ook dat planten het stressniveau kunnen verlagen en de luchtkwaliteit kunnen verbeteren.

Steeds meer middelgrote en grote bedrijven zijn daarom al begonnen met het plaatsen van planten in hun kantoren. Voor werkgevers is dit namelijk een relatief kleine investering voor een hogere productiviteit.

De beste kleuren voor inspiratie en concentratie

Kleuren in een ruimte hebben een verrassend groot effect op de mensen die er werken. Zorg daarom dat je in iedere ruimte de juiste kleuren hanteert. Hieronder hebben we vier kleuren met een positief effect uitgelicht.

  • Wit zorgt voor een ruimtelijke en schone uitstraling. Wanneer alles wit is, kan dit wel wat steriel overkomen. Wit wordt daarom als vaak als basiskleur gebruikt en gecombineerd met grijs- of zwarttinten.
  • Groene tinten stimuleren de creativiteit. Groen vind je daarom veelal terug in ruimtes waar heisessies gehouden worden, of bij marketing- en design-
  • Blauw is een rustgevende kleur, die een gevoel van sereniteit biedt. Dit vergroot de concentratie en focus. Je vindt blauw dan ook veel terug op advocatenkantoren en op financiële afdelingen.
  • Oranje geeft energie. Dit kan voornamelijk goed werken op plekken waar repeterende taken uitgevoerd worden. Denk hierbij aan een callcenter of administratiekantoor.

Heb je door deze 4 tips een goed idee gekregen voor jouw kantoor? Ga aan de slag en geef jouw werkplek alles wat nodig is voor een hogere productiviteit.